111 избраха Емил Димитров Ревизоро за еко министър

| Мария Папазова

В отстъствието на премиера Бойко Борисов, 111 депутати избраха депутата от Обединените патриоти Емил Димитров Ревизоро за министър на околната среда и водите и освободиха подалия от ареста оставка Нено Димов. Промените в Министерския съвет по традиция представи вицепремиерът Томислав Дончев, защото обичайно премиерът не присъства.

Само със 111 гласа: Избраха Ревизоро за министър на околната среда

89 депутати от ГЕРБ, 20 от Обедините патриоти и двама независими. Сред този кръг намери подкрепа като нов министър Емил Димитров за министър на екологията. 71 от БСП и 22 от ДПС, както 3 назевасими гласуха против. БСП обявиха, че няма да подкрепят рокадата. Кристиан Вигенин иронизира реакцията на властта на водната гриза:

"Наскоро стана известна една творба на италианския художник Маурицио Кателан, която представлява банан, залепен с тиксо на стената. Нарича се "Комик". Така вие сътворихте същия шедьовър в политиката. Образно казано залепихте банан на стената и сега сигурно очаквате разбиране и аплодисменти от хората."

Йордан Цонев от ДПС обвини властта, че няма ясни приоритети и програма, а това няма как да се реши с кадрови рокади.

"Лигитимното мнозинство кое е? Няма такова! Воля - но те отричат, че Воля е в мнозинството. Това е още един пример за това, че модела на управление е грешен и абсолютно изчерпан. От криза в криза ще вървите."

Крисимир Богданов от Обеднинените партиоти отново подчерта, че вината за водната криза не бива да се търси само в Нено Димов, който все още е в ареста заради действията на прокуратурата по проблемите с водоснабдяването. От ГЕРБ думата взе само Александър Ненков, който намекна за необходимост от вдигане на цените и анонсира готвен нов закон за ВиК.

"Как ще заздравиме финансовия ресурс и ще налеем финансов ресурс в тези ВиК оператори. Той няма как да стане друго яче, освен ако не се увеличи цената на водата."

Кой е Емил Димитров - Ревизоро?

Емил Димитров положи клетва веднага след гласуването си:

"Аз съм роден в Перник. Казах "той не е ходил там", но аз съм роден там. Аз там съм живял. "Димова махала", "Бели брег", "Рудничар", "Бела вода", ходил съм. Дядо ми е от Перник и от село Лобош. Виждал съм, когато се строеше язовир "Лобош" в момента язовир "Пчелина"

Парламентарната група на Воля напусна пленарна зала при разглеждането на рокадата. Така на практика те улесниха избора, защото министър се избира с обикновено мнозинство от всички присъстващи в зала депутати.

Прочетете още