1000 души от определени групи ще се тестват с бързи тестове

Това ще се направи, за да се провери какво е разпространението на вируса сред населението на този етап. Тази идея е предложена на премиера от медицински специалисти

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е взето решение да се направят 1000 бързи теста за коронавирус на няколко обществени групи - полицаи, шофьори на линейки, шофьори на градски транспорт. Това ще позволи да се направи моментна снимка на състоянието, колкото и да са неточни тези тестове. Все пак това ще даде възможност да се види състоянието, подчерта Борисов на брифинг след заседанието на Европейския съвет тази вечер.

Тестовете са налице, те са кръвни и стават за минути, обяви още премиерът.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

На база тези тестове ще разберем статистически колко хора са изкарали вируса, колко са излекувани. Статистиката ще ни каже кога ще дойде пикът, кога ще дойде платото, посочи министър-председателят. 

Поръчали сме 1 милион теста - за да може да се подготвим за времето, когато ще са нужни много тестове - май, юни, обяви премиерът. 

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /втора част/

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега? /първа част/

Има ли лекарство, ваксина или надежден тест - няма, заяви Бойко Борисов и допълни, че това се знае до момента със сигурност.

Всички разбраха вече колко навремнни бяха мерките ни и точни, добави премиерът.

Помогнахме на Албания, сега ще помогнем и на Хървария, коментира той. 

България се е справила с мигрантската криза. В другите страни е чудовищна работа, заяви премиерът във връзка с миграцията. 

Дава ни се възможност да претрансформираме пари от едно място на друго - за да има повече за нуждаещите се. Утре ще има тристранка. Ако се вземе решение - веднага отиваме 60-40 - 60 от държавата, 40 от бизнеса, обяви Борисов. 

Зелените коридори работят добре и все по-добре, каза още министър-председателят.

Той обяви, че на Съвета са разгледани три общи варианта за реакция на кризата от страна на съюза. За момента за пари не се говори, разглеждат се възможности, след време ще се разбере какво точно ще се направи, стана ясно от думите му.

Борисов коментира и посещенията в църквите, особено с оглед на предстоящите Великденски празници като призова там да се спазват противоепидемичните мерки, но заяви, че няма нито силата, нито волята да каже да не се ходи на църква, защото е дълбоко вярващ човек.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още