10 кризисни държави, за които забравихме през 2021 година

Всяка от тези кризи е засегнала поне 1 милион души

| Свят

Интервюто на принц Хари интересува медиите повече, отколкото гладът на милиони хора в Африка. Защо е така? В годишния си доклад организацията CARE, цитирана от „Дойче веле“, обяснява за "забравените" кризи.

Хуманитарната ситуация в Украйна, гладът и масовата бедност в Замбия, ужасяващите мащаби на убийствата на жени в Хондурас - за разлика от пандемията от коронавирус, която от две години е на първите страници на вестниците, тези кризи през 2021 г. почти не са получили журналистическо внимание.

Този подход трябва да бъде променен, казва международната хуманитарна неправителствена организация CARE. В годишния си доклад "Страданието в мълчанието" (Suffering In Silence), представен в Берлин, CARE представя 10 кризи по света, които засягат милиони хора, но са слабо отразени в пресата.

"Искаме да покажем, че хуманитарните кризи не заслужават внимание само в зависимост от политическата им значимост или от това колко често се споменават в медиите", подчертава в интервю за ДВ Сабине Вилке, ръководител на комуникациите в CARE и един от авторите на доклада. Тя дава за пример ситуацията в Замбия. В африканската страна с население от 18,4 милиона души недохранването е широко разпространен проблем в резултат на дългите периоди на суша.

"Тук не е имало война или земетресение, които да определят начало на кризата", обяснява Вилке. „В Замбия и на други места наблюдаваме драматичните последици от изменението на климата под формата на повтарящи се тежки периоди на суша. Хората не могат да се възстановят от тях и зависят от хуманитарна помощ."

За да изготви доклада, CARE е прегледала 1,8 милиона статии на английски, немски, френски, арабски и испански език за кризите, подбрани от ООН, както и собствени данни на организацията. В документа се посочва, че всяка от тези кризи е засегнала поне един милион души.

В крайна сметка изследователите стигнат до заключението, че онлайн журналистите са писали най-малко за ситуацията в Замбия през 2021 г. (512 медийни отразявания) Следват Украйна (801), Малави (832), ЦАР (1459), Гватемала (1644), Колумбия (2136), Бурунди (2265), Нигер и Зимбабве (по 2774) и Хондурас (3920). За сравнение, според CARE кризисната страна, която е получила най-малко медийно внимание през 2020 г., е Мадагаскар.

ООН: Мадагаскар е заплашен от хуманитарна криза

Кризите, които се разиграват в тези държави, са свързани най-вече с последиците от изменението на климата, природните бедствия, пандемията от коронавирус и военните конфликти.

Единствената държава на европейския континент в списъка на CARE за кризите, пренебрегнати от журналистите през 2021 г., е Украйна. Тя заема предпоследно място с 801 отразявания в медиите - и това въпреки новата ескалация на конфликта в Донбас. Въпросът е, че периодът на събиране на данни за анализ от експертите е ограничен до септември 2021 г. Дотогава изострянето на руско-украинските противоречия все още не играеше важна роля в дневния ред на медиите.

"През ноември и декември 2021 г. Украйна получи много по-голямо внимание, особено в европейските медии", заявява и Сабине Вилке. „Ако това беше взето предвид, вероятно нямаше да попадне в списъка."

ЕП със спешно заседание по Украйна на 17 януари

Според експертите конфликтът в Донбас и пандемията от COVID-19 са основните фактори, които допринасят за трудната хуманитарна ситуация в Украйна. Последното задълбочи вече съществуващите хуманитарни проблеми, особено за възрастните хора и други по-слабо защитени слоеве от населението.

По данни на ООН, на които се позовават авторите на проучването, през 2021 г. 34 милиона души са били зависими от хуманитарна помощ в Украйна.

"Конфликтът (в Донбас) няма политическо решение. Хората в Източна Украйна са принудени да рискуват живота си всеки ден. Ситуацията е особено опасна по 420-километровата демаркационна линия", се подчертава в доклада.

Освен това експертите обръщат внимание на трудната ситуация със заетостта и социалното осигуряване в Украйна.

Както отбелязва Сабине Вилке, CARE се надява, че докладът на организацията ще ни напомни за обикновените хора в различни части на света, чието страдание не попада често в заглавията на световните медии.

В същото време тя е поразена от темите, на които световните онлайн медии обръщат все по-голямо внимание.

"Глобалното разпределение на медийното внимание към различните теми, като се имат предвид всички новинарски фактори, е направо изумително. Например, онлайн медиите са публикували 360 000 статии за интервюто на принц Хари и съпругата му Меган с Опра Уинфри. А това, че над един милион души в Замбия страдат от недохранване, е било предмет само на 512 статии", казва тя.

Експертът от CARE подчертава, че медийната програма е много важна за кризисните региони. "Ако се обръща внимание на кризите, те се разглеждат и в политическата сфера и се решават по съответния начин", казва Вилке.

Наред с другото, организациите и институциите, предоставящи хуманитарна помощ, като например Европейската комисия, вземат предвид кои кризисни ситуации предизвикват най-голям отзвук. Когато тя и колегите ѝ разговарят с потенциални благодетели, казва Вилке, постоянно трябва да обясняват защо искат да помогнат именно на Замбия. "Тази година изобщо не сме чували за тази страна", често ни казват по такива поводи. Така че има пряка, логична връзка: по-малко внимание означава по-малко финансова подкрепа и следователно по-малко възможности да се сложи край на нечие страдание", обобщава експертът.

Международната благотворителна организация със седалище в Женева "Кооператив за подпомагане и помощ навсякъде" (CARE) е създадена през 1945 г. след Втората световна война, за да се бори с глада и бедността в Европа. Чрез мрежа от местни партньори НПО вече работи в 102 държави по света. Според собствените ѝ данни през 2021 г. CARE е помогнала на 100 милиона души по света. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още